آخرین اخبار

9. ارديبهشت 1404 - 16:49   |   کد مطلب: 29579
روز دختر فرصتی است برای توجه به چالش‌ها و مشکلاتی که هنوز بسیاری از آنها در جامعه با آنها مواجه هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی«آوای فامنین»  اردیبهشت‌ماه، سالروز ولادت حضرت معصومه (س) در کشور ما به عنوان روز دختر جشن گرفته می‌شود و فرصتی مناسب برای ایجاد فضای شادی و نشاط برای دختران است.با وجود اینکه این روز به نام روز دختر نامگذاری شده و بسیاری از خانواده‌ها از آن برای شادی و هدیه دادن به دختران استفاده می‌کنند، اما همچنان با وجود افزایش آگاهی جامعه نسبت به ظرافت و احترام به دختران، آزادی بیان و عمل برای آن‌ها به طور کامل فراهم نشده است.

 

اگرچه احترام به دختران به صورت کلامی در جامعه دیده می‌شود، در عمل هنوز محدودیت‌هایی وجود دارد.

 

به مناسبت روز دختر به سراغ دختران شاغل رفتیم تا از دغدغه‌ها و مشکلات آن‌ها در جامعه باخبر شویم. یکی از دختران که پیش از اشتغال در جستجوی کار در شرکت‌های مختلف بوده است، بیان کرد: شایستگی‌ها و تحصیلات ما در بازار کار چندان دیده نمی‌شود و بیشتر تمایل دارند که مسئولیت‌ها را به آقایان واگذار کنند.

 

دختر دیگری نیز در این خصوص گفت: ما دختران در فضای عمومی گاهی اوقات احساس امنیت نمی‌کنیم و به حوادثی مانند ربوده شدن دختران در نزدیکی یکی از بوستان‌های شهر اشاره کرد.

 

وی ادامه : این عدم وجود امنیت در جامعه در ما احساس نامنی ایجاد می کند و ما را از جامعه دور می کند. 

 

یکی دیگر از دختران به نبود احترام در جامعه اشاره کرد و گفت: موضوع احترام به دختران در جامعه پذیرفته و درک شده است اما در عمل این احترام دیده نمی شود. 

 

برخی از مشکلات دختران در جامعه شامل مواردی از جمله تبعیض جنسیتی اجتماعی، فشارهای سنتی و فرهنگی، نگاه قضاوت‌گر جامعه، ناامنی در فضای عمومی، فرصت‌های شغلی کمتر و مشکلات روانی ناشی از فشارهای اجتماعی است.

 

فشارهای سنتی و فرهنگی موجود در جامعه، دختران را از انجام کارهای مورد علاقه بازمی‌دارد و آن‌ها را به سوی انتظاراتی همچون ازدواج یا حضور در رشته‌های تحصیلی که بیشتر با روحیه بانوان سازگار است، سوق می‌دهد. برخی از دختران در جامعه حضور دارند که به دلیل فشارهای سنتی مجبور به انجام کارهایی شده‌اند که منجر به آسیب روانی آن‌ها شده است.

 

همچنین دختران در جامعه بیشتر براساس ظاهرشان قضاوت می‌شوند و با رفتارهایی برظاهرشان روبرو می شوند و همین موضوع منجر به عدم احساس امنیت در فضای عمومی می شود که با آزار کلامی و بدنی در فضاهای عمومی از جمله مترو، اتوبوس و پیاده‌روها روبه‌رو شوند که میزان استرس آن‌ها نسبت به محیط را افزایش می‌دهد.

 

دختران تحصیل‌کرده در جامعه نیز به دلیل دیدگاه خانواده و جامعه بیکار هستند؛ چرا که یا سن آن‌ها به شغل مورد نظر نمی‌خورد یا محیط کار از آن‌ها انتظارات بیشتری دارد و تمایل به جذب نیروی انسانی مرد دارد.

 

به مناسبت نزدیکی به روز دختر، زهرا میرزایی، متخصص مطالعات زنان، در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی برنا اظهار کرد:باید به این موضوع دقت کنیم؛ دختران ما از دوران کودکی تا بزرگسالی با چالش‌هایی روبه‌رو هستند که بخشی از این چالش‌ها با پسران مشترک است. این چالش‌های مشترک شامل بحران‌های هویت و امنیت روانی است اما برخی از این چالش‌ها با پسران متفاوت و مختص به دختران است.

 

وی با بیان اینکه بسیاری از دختران برای کسب جایگاه شغلی و موقعیت اجتماعی که لایق آن هستند، با مشکل مواجه می‌شوند، ادامه داد: در دنیا بسیاری از دختران ما از نظر سواد جایگاه خوبی دارند و جامعه از اکثریت دختران حمایت می‌کند و دختران تحصیل می‌کنند. دختران با تلاش زیاد مدارک دانشگاهی یا مهارت تخصصی را کسب می‌کنند و طبیعی است که جایگاه برای استفاده از توانایی‌های خود داشته باشند. این طور نیست که جامعه احساس کند که به دختران لطف می‌کند که اجازه فعالیت اجتماعی می‌دهد؛ این تفکر غلط است. در شهرهای بزرگ و کوچک مشاهده می‌شود که به یک دختر لطف می‌کنند که اجازه فعالیت می‌دهند؛ در حالی که دختران بخشی از چرخه اقتصادی کشور هستند و باید فرصت کسب درآمد و رشد اجتماعی بر اساس شایستگی‌های خود داشته باشند؛ چه براساس مبانی انسانی و چه دینی، این حق دختر است.

 

این متخصص مطالعات زنان با بیان اینکه دختران از این موضوع ناراحت می‌شوند که گاهی تلاش آن‌ها دیده نمی‌شود یا باعث نفی آن‌ها می‌شود، تصریح کرد: این دیدگاه در جامعه وجود دارد که مرد سرپرست و مسئول معاش خانواده است و باید تمرکز ما بر اشتغال مردان باشد؛ در حالی که این دیدگاه غلط است و باید افراد براساس شایستگی به بازار کار جذب شوند. مردان نیز باید مهارت کسب کنند و وارد بازار کار شوند. ما نباید هیچ محدودیت اجتماعی و اقتصادی برای دخترانمان قائل شویم بلکه باید از آن‌ها حمایت کنیم. هر فرد باید براساس شایستگی‌های خودش فرصت کسب درآمد را داشته باشد. نیمی از جامعه ما به دنبال کسب درآمد و اثربخشی است که در نهایت به پیشرفت و رشد جامعه منجر می‌شود.

 

میرزایی درباره تغییر ویژگی‌های دختران در سال‌های اخیر اظهار کرد:یکی از مشکلات اساسی امروز، هویت دخترانه است. باید به دختران خود بیاموزیم که دخترانگی خود را با چه ویژگی‌هایی بشناسند و باید نقش دختر بودن و زنانگی را به دختران منتقل کنیم. این یکی از چالش‌های امروز است. یکی از عوامل این چالش، تأثیر شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی بر زیست دختران است. 

 

وی افزود:دختران در گذشته مفاهیم دختر بودن و زنانگی را از خانواده می‌آموختند اما امروز شبکه‌های اجتماعی، فضای مجازی، مدرسه و دانشگاه‌ها این نقش را بر عهده گرفته‌اند و این مفاهیم به درستی منتقل نمی‌شود و مشاهده می‌شود که دختران احساس می‌کنند باید چارچوب‌ها را بشکنند و در نتیجه دچار تجربه‌های تلخی می‌شوند.

 

این متخصص مطالعات زنان بیان کرد: در فضایی که دختران ما حیازدایی شده‌اند و با به هم ریختن پوشش دخترانه و کنار زدن ویژگی‌های جنسیتی روبه‌رو می‌شوند، دچار آشفتگی جنسی می‌شوند و قریب به اتفاق دختران افسردگی، آسیب‌های روانی و احساس ناامنی اجتماعی را تجربه می‌کنند. وقتی فردی فضای رفتاری خود را در جامعه مبهم نشان می‌دهد، ممکن است جامعه نیز رعایت‌های لازم را در حق او انجام ندهد و طبیعتاً آسیب ببیند.

 

این متخصص مطالعات زنان با بیان اینکه آشفتگی در هویت جنسی و احساس ناامنی اجتماعی مهم‌ترین چالش امروز دختران ماست، تصریح کرد: بخشی از این چالش به خانواده بازمی‌گردد و خانواده‌ها باید دختران خود را به درستی با هویت جنسیتی‌شان آشنا کنند. طبیعتاً خانواده‌ها در این زمینه اطلاعی ندارند و باید آموزش ببینند، از مشاوران کمک بگیرند تا این چالش به خوبی طی شود.

 

وی افزود:از سوی دیگر، دختران باید در شبکه‌های اجتماعی از خود مراقبت کنند و از امنیت خود را حمایت کنند.

 

انتهای خبر/.

دیدگاه شما

وضع هوای فامنین
عکس ماهواره ای شهرستان فامنین
قیمت روز طلا، سکه و ارز در بازار
پایگاه اطلاع رسانی تامین اجتماعی
فرمانداری فامنین
شهرداری فامنین
کانال تلگرامی آوای فامنین
بازی قیام مختار