به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «آوای فامنین» به نقل از ایسنا، برخی از کشاورزان استان همدان نیز به دنبال کشتهای کم آببر جدید در منطقه خود هستند که در همین رابطه چند نفر از کشاورزان فامنینی برای نخستین بار کشت بادام زمینی را در شهرستان خود به صورت پایلوت و آزمایشی خارج از الگوی کشت، کشت کردهاند و هم اکنون پس از پنج ماه در حال برداشت این محصول جوان در شهرستان خود هستند.
بهترین راه برای رونق کشاورزی و حمایت کشاورزان منطقه، تغییر الگوی کشت محصولات با نیاز آب کم و بهصرفه اقتصادی است. از این رو بر اساس تجربه این کشاورزان، کشت محصول بادام زمینی میتواند تاثیر زیادی بر کشاورزی منطقه داشته باشد ضمن اینکه بادام زمینی یک محصول فاسد شدنی نبوده و دلالها کمتر میتوانند بازارش را تحت تاثیر قرار دهند.
پیشبینی برداشت ۵.۵ تن بادام زمینی از مزارع فامنین
مدیر جهاد کشاورزی فامنین از پیشبینی برداشت ۵.۵ تن محصول بادام زمینی برای نخستین بار در سطح استان همدان از مزارع این شهرستان خبر داد.
منصور خزایی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: برای نخستین بار در سطح استان همدان در فامنین خارج از کشت الگویی نسبت به کشت بادام زمینی به صورت آزمایشی و پایلوت اقدام شده است.
وی با اشاره به کشت سه هکتار بادام زمینی در روستای دهلق فامنین، گفت: این میزان بادام زمینی به عنوان کشت جایگزین هندوانه توسط سه بهرهبردار در روستای «دهلق» کشت شده و برای آبیاری این محصول از سیستم قطرهای استفاده شده است.
خزایی با بیان اینکه بادام زمینی جز محصولات کم آببر محسوب میشود و به گفته بهرهبرداران این محصول هر هشت تا ۱۰ روز یکبار به آبیاری نیاز دارد، خاطرنشان کرد: زمان کشت بادام زمینی از اواخر فرودین تا اواخر اردیبهشت بوده و دارای طول دوره کشت پنج ماهه است و از اواخر شهریور تا اوایل آبان برداشت آن انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته نیز یکی از کشاورزان روستای «نگارخاتون» به صورت آزمایشی کمتر از ۱۰۰۰ مترمربع از مزرعه خود را در به کشت بادام زمینی اختصاص داده بود و بذر این محصول را از آستانه اشرفیه و دشت مغان تهیه و تامین کردهاند، خاطرنشان کرد: عملکرد تولید محصول خشک بادام زمینی در هر هکتار از مزارع شهرستانهای آستانه اشرفیه و دشت مغان که در کشت این محصول سابقه طولانی دارند حدود پنج تن گزارش شده است .
خزایی یادآور شد: با توجه به اینکه این محصول خارج از الگوی کشت برای نخستین بار در استان همدان در شهرستان فامنین کشت شده برای همین هیچگونه کود و نهادهای در این رابطه به بهرهبرداران این محصول از طرف دولت اختصاص داده نشده است و کشاورزان کشت کننده اینمحصول کود مورد نیاز را خود تامین کردهاند و از کودهای دامی و بیشتر مرغی برای محصول فوق استفاده کردهاند.
وی بیان کرد: با کودی که توسط این کشاورزان دهلقی به کشت بادام زمینی داده شده عملکرد تولید هر هکتار از کشت بادام زمینی شهرستان در روستای دهلق یک هزار و ۷۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ تن به صورت خشک پیشبینی میشود.
خزایی میزان بذر مورد استفاده در هر هکتار از کشت بادام زمینی را ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلو برشمرد و ادامه داد: کشت و تولید بادامزمینی از توجیه اقتصادی بالایی برای کشاورزان به عنوان یکی از محصولات کم آببر برخودار بوده و در حال حاضر هر کیلو بادام زمینی تر ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان و هر کیلو بادام زمینی خشک ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان از کشاورز خریداری میشود.
وی خاطرنشان کرد: با کشت آزمایشی بادام زمینی برای نخستین بار در سطح استان همدان در روستای نگارخاتون و دهلق فامنین خوشبختانه شرایط آب و هوایی استان پاسخگوی این کشت کم آببر با توجیه اقتصادی بالایی است.
خزایی با اشاره به اینکه کشاورزان منطقه فامنین در حال حاضر با الگو برداری از کشت بادام زمینی دهلق شهرستان متقاضی کشت این محصول در سال آینده هستند و بهطور قطع سطح زیر کشت سال آینده این محصول در شهرستان افزایش خواهد داشت، یادآور شد: در حال حاضر کشاورزان کشت کننده بادام زمینی در شهرستان در مرحله برداشت این محصول به دلیل سطح پایین کشت از سیبزمینی کن، چغندر کن و گاو آهن سه خیش که دو خیش آن برداشته شده استفاده کردهاند و به گفته بهرهبرداران با گاو آهن تک خیش امکان برداشت بهتر و مطلوبتر است.
وی تصریح کرد: در صورت افزایش سطح زیرکشت بادام زمینی در شهرستان در سالهای آینده کشاورزان بهرهبردار بادام زمینی برای کاشت و داشت و برداشت اینمحصول به ادوات و مکانیزاسیون مخصوص و دستگاه پوست کن بادام زمینی نیازمند خواهند بود که در استان وجود ندارد باید این مشکل کشاورزان را مرتفع کرد.
خزایی افزود: به شرط کشت و افزایش سطح محصول بهطور قطع برای سالهای آینده تسهیلات لازم برای کشاورزان منطقه برای بحث تامین مکانیزاسیون و خرید ماشینآلات و ادوات کشاورزی مختص به محصول فوق برای کاشت و داشت و برداشت اختصاص داده خواهد شد.
وی با بیان اینکه بادام زمینی جزو محصولاتی با ارزش افزوده بالا بوده و کشت آن در تناوب با غلات میتواند به اصلاح و بهبود حاصلخیزی خاک نیز کمک قابل توجهی کند، اظهار کرد: بادام زمینی گیاهی از تیره لوبیاسانان و بومی برزیل و کشورهای آمریکای جنوبی است، از نظر گیاهشناسی این گیاه بسیار جالب است به شکلی که گلهای آن پس از تلقیح به سطح خاک خم شده و به درون خاک فرو میروند.
وی با اشاره به اینکه غلافها که در واقع میوههای این گیاه محسوب میشوند در زیر خاک تولید میشوند و لازم است هنگام برداشت از زیر خاک بیرون آورده شوند، افزود: این گیاه بسیار مغذی است و درصد پروتئین بسیار بالایی دارد؛ همچنین میزان اسید فولیک و نیاسین در آن بالاست و در صورتی که کره بادام زمینی وارد جیره غذایی خانوارها شود موجب بهبود وضعیت تغذیه افراد خواهد شد.
خزایی با بیان اینکه بیشتر چربیهای موجود در بادامزمینی، از نوع غیر اشباع و خوب است و در ۲۸ گرم بادام زمینی حدود دو گرم فیبر وجود دارد که این مقدار ۹ درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر را تامین میکند، خاطرنشان کرد: این محصول همچنین دارای ویتامین E و آنتی اکسیدان است که سیستم ایمنی را تقویت و از کمخونی، رنگ پریدگی و ضعف جلوگیری و پتاسیم موجود در آن موجب تنظیم فشار خون و تنظیم ضربان قلب و مانع گرفتگی عضلاتی می شود.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان فامنین اضافه کرد: دانه بادامزمینی هم بهصورت آجیلی و هم بهصورت کره و روغن بادامزمینی و نیز در سایر مصارف استفاده میشود و از بازار مطلوبی برخوردار است.
مرتضی سهیلی یکی از کشاورزانی است که برای نخستین بار در استان همدان در روستای دهلق فامنین امسال نسبت به کشت بادام زمینی اقدام کرده است و در این باره به ایسنا گفت: برای نخستین بار ۱.۵ هکتار از اراضی کشاورزی خود را به کشت بادام زمینی اختصاص دادم که تجربه بسیار خوبی بوده و در حال حاضر نیمی از محصول خود را برداشت کردهام و مابقی محصول نیز در روزهای آینده برداشت خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه کشت بادام زمینی واقعا ارزش اقتصادی فراوانی دارد و برای کشاورزان بسیار درآمدزا خواهد بود، خاطرنشان کرد: با توجه به تجربه خوب امسال در سال آینده قصد دارم که میزان کشت بادام زمینی خود را به سه هکتار افزایش و توسعه بدهم .
سهیلی با بیان اینکه این محصول در رابطه با فروش و بازاریابی مشکل خاصی ندارد و از طریق پیچ اینستاگرام نسبت به فروش محصول خود اقدام کردهام، افزود: این محصول جزء محصولات کم آببر کشاورزی بوده و هر ۱۰ روز یکبار نیاز به آبیاری دارد و محصول مناسبی برای جایگزینی برای سایر کشتهای پرآب بر از جمله هندوانه میتواند باشد.
وی با بیان اینکه کشت بادام زمینی ارزش سرمایهگذاری دارد، گفت: از همه کشاورزان منطقه میخواهم که برای سالهای بعد اقدام به کشت این محصول باارزش کنند و مطمئن باشند که بسیار جوابگو خواهد بود.
سهیلی همچنین با اشاره به اینکه حمایت و تشویق کشاورزان به کشت بادام زمینی میتواند زمینه اشتغالزایی پایدار و توسعه منطقه را رقم بزند، افزود: یکی از مشکلات مهم در بحث بادام زمینی در شهرستان نبود ماشینآلات مخصوص کاشت، داشت و برداشت این محصول بوده که در این رابطه نیازمند حمایت دولت هستیم.
این کشاورز فامنینی با بیان اینکه در کاشت این محصول از ماشین ذرتکار استفاده کردهام، خاطر نشان کرد: بهطور قطع در سال آینده با افزایش سطح زیر کشت این محصول نیاز به مکانیزاسیون مرتبط با عملیات کشاورزی بادام زمینی خواهم بود.
سهیلی همچنین یادآور شد: با توجه به شرایط سردسیر بودن فامنین یکی دیگر از مشکلات در رابطه با بادام زمینی خشک کردن این محصول بوده که به دلیل سردسیر بودن منطقه و برداشت آن در فصل مهر و آبانماه، خشک کردن بادام زمینی کمی دشوار است.
علی محمد عاشوری از کشاورزان روستای نگار خاتون فامنین هم در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد:۵۰۰ متر از اراضی کشاورزی خود را برای آشنایی با این محصول در دو سال اخیر برای نخستین بار به کشت بادام زمینی اختصاص دادم و طی دو سال تجربیات خوبی در رابطه با این محصول به دست آوردم.
وی با اشاره به اینکه بادام زمینی جز محصولات کم آب بر به شمار میرود، خاطرنشان کرد: طول دوره رشد این محصول به نسبت سایر محصولات پرآب بر از جمله چغندر قند کمتر و محصولی زودبازده بوده و محصول مرغوبی به نسبت محصولات پرآب محسوب میشود.
عاشوری با بیان اینکه هر چه زمین ماسهای تر باشد میزان عملکرد تولید محصول به نسبت زمین رُس بیشتر و بازدهی بیشتری خواهد داشت، افزود: در حال حاضر به دلیل اینکه برای اولین بار اینمحصول در شهرستان کشت شده، به علت نبود ادوات مرتبط با محصول فوق در مراحل عملیات کاشت و داشت و برداشت، بهتر است که کشت محصول در سطح کمتری انجام شود.
وی گفت: اگر قرار باشد سطح زیرکشت این محصول در استان و شهرستان توسعه پیدا کند بهطور قطع نیاز به ادوات و مکانیزاسیون مرتبط کاشت، داشت و برداشت و سورت بادام زمینی خواهیم بود و باید کشاورزان در این رابطه با تسهیلات لازم حمایت شوند.
عاشوری همچنین زودبازدهی این محصول با دوره چهار تا پنج ماهه و عملکرد مطلوب و ارزش اقتصادی بالای این محصول را از جمله مزایای رونق کشت و کار این محصول دانست و خاطرنشان کرد: مقرون بهصرفه بودن کشت بادام زمینی سبب انگیزه کشت برای کشاورزان منطقه خواهد شد از این رو برای توسعه این کشت بهطور قطع نیازمند دورههای توجیهی این محصول خواهد بود.
به گزارش ایسنا، حال که جوانب کشت بادام زمینی به عنوان یکی از کشتهای جوان و کم آببر در استان همدان در شهرستان فامنین توسط برخی از کشاورزان تجربه شده و کشت محصول فوق عملکرد خوبی در خاک منطقه داشته است با مشوق های خوبی از جمله تخصیص تسهیلات و نیز قرار دادن این محصول در لیست الگوی کشت و با اتخاذ برنامههای دیگر توسط جهاد کشاورزی در زمینه مکانیزه شدن این محصول مسئولین امر این امکان را میتوانند فراهم کنند که از سالهای آینده سایر کشاورزان منطقه را نیز به کشت این محصول ترغیب و تشویق کرد.
انتهای پیام/.
دیدگاه شما