به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «آوای فامنین» به نقل از ایرنا، شهر دوستدار سالمند دارای هشت بُعد اصلی در زمینه های مسکن، مشارکت اجتماعی، احترام و همه شمولی اجتماعی، مشارکت مدنی، اطلاعات و ارتباطات، حمایت اجتماعی و خدمات سلامت و حمل و نقل است و بر این اساس برنامه ریزی می کند.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، سن ۶۰ سالگی آغاز دوره سالمندی قلمداد میشود اما بتازگی آغاز دوره سالمندی از ۷۰ سالگی محاسبه شده و برای اینکه این تقسیم بندی بار منفی در ذهن ایجاد نکند، افراد با سن ۷۰ تا ۷۴ سال را «سالمند جوان»، ۷۵ تا ۹۰ سال را «سالمند میانسال» و ۹۰ سال به بالا را «سالمندِ سالمند» مینامند.
براساس آمارهای موجود نرخ سالمندی استان از میانگین کشوری بالاتر هست و همدان چهارمین استان سالمند کشور است و بررسی ها بیانگر این است که جمعیت پیر همدان تا سال ۱۴۲۰ به بیش از ۲۰ درصد برسد.
۱۳.۸ درصد از جمعیت یک میلیون و ۶۷۰ هزار نفری این استان پیر و سالمند هستند و ۱.۵ درصد از ۱۳.۸ درصد سالمندان این استان در گروه افراد پرخطر قرار دارند.
۶۰۰ سالمند استان همدان در مراکز روزانه، شبانه روزی، خانه کوچک میان راهی و طرح توانمندسازی از خدمات ویژه بهزیستی بهره مند هستند.
سه مرکز روزانه سالمندان در شهرهای همدان (۲ مرکز) و بهار فعال است که تعداد سالمندان مقیم این مراکز نیز ۲۸۰ نفر هستند و ۱۸۰ نفر در طرح های توانمند سازی سالمندان از ما خدمت می گیرند اما سیاست نهادهای اجتماعی همچون بهزیستی بر این است که از گسترش خانههای سالمندان جلوگیری کنند تا در مقابل خانوادهها به نگهداری سالمند درون منزل ترغیب شوند.
با شنیدن نام سالمند ممکن است تصویر فردی که قادر به انجام کارهایش نیست در ذهن متبادر شود ولی با آگاهی از مراقبتهای مربوط به این سنین و شناخت این دوره، می توان بیماری و ضعف را کاهش داد.
وجود ۲۵۴ هزار و ۲۵۷ سالمند در استان همدان
شکیبا کولیوند گفت: همدان یکی از استانهای سالمند در کشور است، استانی که در آن بیش از ۲۵۴ هزار و ۲۵۷ سالمند زندگی می کنند و سالمندترین شهرستان نیز شهرستان تویسرکان است.
مسوول دبیرخانه شورای ساماندهی سالمندان استان همدان ادامه داد: بر اساس آخرین آمارهای مربوطه (تیرماه ۱۴۰۳) درصد سالمندی در این شهرستان برابر ۱۷.۲ است و پس از آن، شهرستان درگزین با ۱۴.۷ درصد سالمندترین شهرستانها در همدان هستند.
وی ادامه داد: این تعداد سالمند از طریق سامانه سیب شناسایی شدهاند و از مراکز جامع سلامت، خدمات دریافت میکنند.
دبیر کمیته های تخصصی سالمندان استان همدان، شعار هفته تکریم سالمندان را «سالمندی فعال، فردایی برای همه» اعلام کرد و گفت: خدماتی برای سالمندان در خانههای بهداشت، مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی و پایگاهها انجام میشود که شامل ارزیابی فشارخون، دیابت، خطرسنجی، سقوط و عدم تعادل، تغذیه، افسردگی و کلاسهای آموزشی شیوه زندگی سالم در دوران سالمندی است.
طرح سالمندیاری از سال گذشته در استان همدان کلید خورد
کولیوند ادامه داد: افراد بالای ۶۵ سال که در این زمینه مورد توجه هستند، عموماً افرادی هستند که به لحاظ جسمی، روانی و اجتماعی نیازمند توجه اند و برهمین اساس طرح سالمندیاری از سال گذشته در استان همدان کلید خورد تا بتوانیم افرادی را تربیت کنیم که با هر سه بُعد سالمندی (جسمی، روانی و اجتماعی) آشنا باشند و دوره دوم طرح نیز در پاییز سال جاری اجرایی می شود.
وی یادآور شد: مناسب سازی شهری یکی دیگر از مقوله های مهم در زمینه پویا بودن شهر و حضور فعال سالمندان در آن است، بدین ترتیب در کنار توجه به ضرورت تکریم سالمندان به ویژه در اماکن عمومی، بانک ها، فروشگاه ها، ادارات و غیره، مناسب سازی معابر، پارک ها و وسایل حمل و نقل عمومی اهمیت ویژه ای می یابد.
دبیر کمیته های تخصصی سالمندان همدان گفت: این استان هم اکنون در زمینه ورود به بحث شهر دوستدار سالمند که دارای هشت بُعد اصلی در زمینه مسکن، مشارکت اجتماعی، احترام و همه شمولی اجتماعی، مشارکت مدنی، اطلاعات و ارتباطات، حمایت اجتماعی و خدمات سلامت و حمل و نقل است، به صورت پایلوت کشوری انتخاب شده و امیدواریم با هم افزایی دستگاه ها بتوانیم در این عرصه گام های مهمی برداریم.
کولیوند ادامه داد: سعی شده است در پیش روی طرح های این حوزه، در قدم اول نیازسنجی از سالمندان صورت گیرد تا تمامی برنامه های عملیاتی با نظر سالمندان و به صورت بومی پیش رود.
بهره مندی بیش از چهار هزار سالمند همدانی از خدمات مستمر بهزیستی
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان گفت: چهار هزار و ۲۳۵ سالمند این استان از خدمات مستمر و غیرمستمر این سازمان بهره مند هستند.
محمد قادری احسانپور با بیان اینکه این سازمان تعداد ۲ هزار و ۵۱۳ سالمند زن و هزار و ۷۲۲ سالمند مرد را زیرپوشش قرار داده است اظهار کرد: خدمات مستمر و غیرمستمر این سازمان شامل حق پرستاری، مستمری و توزیع لوازم توانبخشی است.
قادری احسانپور افزود: در این مراکز خدمات مختلف پزشکی، توانبخشی، پرستاری و طرح های توانمندسازی با هدف افزایش توانمندی و مشارکت فرد سالمند در جامعه و برنامه های فرهنگی اجتماعی اجرا می شود.
وی با تاکید بر اینکه فعالیت مراکز روزانه سالمندی فقط نگهداری نیست و نگهداری در مراکز شبانهروزی اتفاق میافتد گفت: در این مراکز به ارتقای توانمندیهای سالمندان توجه می شود، در واقع سالمندان بهرهمند از خدمات این مراکز، آن دسته از سالمندانی هستند که خانواده آنها به دلیل مشغله محدودیت هایی برای نگهداری و مراقبت از سالمند در منزل دارند یا سالمند به دلیل کهولت سن یا به علت بیماری های مختلف با محدودیتهایی مواجه است.
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان همدان اظهار کرد: هم اکنون ۳۲۰ سالمند در چهار مرکز شبانهروزی سالمندان در همدان (۲ مرکز)، ملایر و سامن نگهداری میشوند.
قادری احسانپور افزود: در مراکز شبانه روزی سالمندان مراقبتهای پرستاری، پزشکی، روانپزشکی، مراقبتهای تخصصی دوره ای، خدمات توانبخشی، فیزیوتراپی برحسب نیاز هر سالمند، کاردرمانی، گفتار درمانی، تربیت بدنی، ورزش، کلاسهای روانشناسی و دریافت داروهای مورد نیاز ارایه می شود.
وی ادامه داد: کارشناس تغذیه در مراکز شبانه روزی براساس وضعیت جسمی هر سالمند و مشکلات خاص وی رژیم غذایی خاص تعریف میکند و برحسب نیاز یا هفته ای ۲ بار استحمام دارند و یک مراقب از هر ۶ سالمند نگهداری می کند.
انتهای خبر/.
دیدگاه شما