به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«آوای فامنین» علی طالبی، استاد دانشگاه یزد در ضرورت و جایگاه حفاظت آب و خاک در کشور به ۸۵ درصد اراضی منابع طبیعی جنگلها و مراتع اشاره کرد که ایران را در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار میدهد. با این حال کشورما از نظر حکمرانی منابع طبیعی از میان ۸۹ کشور صاحب منابع رتبه ۶۹ و شاخص ۳۸ از ۱۰۰ را کسب کرده است که بیانگر حکمرانی بسیار ضعیف میباشد.
طالبی افزود: تنها ۳۰ درصد از ظرفیت آبهای زیرزمین از نظر مطالعاتی قابل بهرهبرداری است و بقیه خارج از وضعیت طبیعی و بهره برداری میباشد.
رییس انجمن آبخیزداری ایران با اشاره به روند نزولی وضعیت الگوی رشد جنگلهای کشور در دهه گذشته گفت در ایران سالیانه ۷/۱۶ تن در هکتار خاک در معرض فرسایش آبی است که با تخمین ۱۰۰ هکتار فرسایش، زیانی معادل ۱۰ میلیارد دلار بر کشور تحمیل میشود.
از این نظر وضعیت فرسایش خاک در ایران سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و ۲۰ برابر میانگین جهانی است. برآوردها نشان میدهد بهطور میانگین دو میلیارد تن در سال فرسایش خاک در کشور وجود دارد و با سیلی که در سال ۱۳۹۸ در کشور رخ داد ۳ تا ۴ میلیارد متر مکعب خاک از دست داده شد، و این درحالی است که تشکیل هر سانتی متر خاک از دسترفته حداقل صدها سال زمان نیاز دارد.
دبیر کارگروه مدیریت جامع آبخیز وزارت کشور با اشاره به روند در حال افزایش وقوع سیلابها نسبت به دهه ۱۳۶۰ در کشور، ۴۵۰ شهر و ۸۶۵۰ روستا را در معرض تهدید سیل عنوان نمود که رشد سیلابهای مخرب حدود ۳۰۰ درصد رشد داشته است و سالانه خسارات زیادی را بر کشور تحمیل میکند.
وی با طرح روند بسیار نزولی حجم مخازن آبخوان های کشور، ایران را در مسیر بیابانزایی ناشی از خشکسالی های مکرر دانست و تقویت آبخیزداری و آبخوانداری با ظرفیت جمعآوری ۵۳۰ مترمکعب رواناب در هکتار و نفوذ ۱۰۰۰ مترمکعب در هکتار را راهکاری جهت کاهش فرسایش خاک به میزان ۹ تن در هکتار، ۱۲۰ تن علوفه در هکتار، ترسیب کربن، حفظ تنوع ژنتیکی و بهبود فرستهای شغلی عنوان نمود./جماران
انتهای خبر/.
دیدگاه شما